Årets pejlemærke
Her kan du læse mere om årets pejlemærke 2025
I forbindelse med "styrket pædagogisk læreplan" har vi i Galaksen fem pejlemærker, som er;
- Nysgerrighed
- Robusthed og mod
- Sprog og kommunikation
- Leg og læringsmiljøer
- Fællesskaber
I år 2025 har vi valgt at have et særligt fokus på pejlemærket fællesskaber, sammenholdt med KIDS og Vejle kommunes prioriterede indsats - Rammer der Rummer, børn i balance, vær i verden og relationer der rykker.
Børn og unge har ret til og brug for at indgå i trygge, værdifulde og betydningsfulde fællesskaber. Alle træder dog ind i fællesskaber med forskellige forudsætninger. Nogle børn og unge har derfor brug for særlige former for faglig og social støtte, opmærksomhed og hensyntagen for at kunne deltage. Respekt for fællesskaber og respekt for forskellighed går hånd i hånd. Det er vores holdning at det ikke er børnene der skal passe ind i rammen, men det er rammen der skal tilpasses børnene. Vi skal skabe RAMMER DER RUMMER.
Mangfoldige fællesskaber er med til at skabe robuste børn og unge, der har kendskab til de forskelligheder, der er i det samfund, de lever i. Mangfoldighed er en styrke for fællesskabet.
Fællesskaber handler ikke kun om hvor vi er sammen, eller hvad vi er sammen om. Fællesskaber handler også om, hvordan vi er sammen.
I Galaksen har alle børn retten til at være en del af fællesskabet og ingen har retten til at dømme andre ude. Dette betyder fokus på børneinddragelse, venskaber og nul tolerance over for mobning. Børn i Galaksen skal ligeledes have lov til at vælge til og fra i fællesskabet i den frie leg. Inklusion er for os et menneskesyn og ikke en metode.
Barnet og den unge er eksperter på, hvordan de selv oplever deres liv. Deres personlige udvikling fremmes bedst, når der tages udgangspunkt i deres egne erfaringer, perspektiver og ønsker. Derfor bør børne- og ungeinddragelse altid have høj prioritet. Alle børn og unge uanset alder og forudsætning skal opleve sig hørt. De fagprofessionelle har derfor et særligt ansvar for at se, respektere og forstå barnets og den unges perspektiv.
I Galaksen forstås fællesskaber som værende dynamiske. De kan være både store og små og kan variere i tid og karakter.
Vi arbejder med at være meget i differentieret fællesskaber, både i de store og små fællesskaber
Vi har et særligt fokus på overgange fra Mini – Midi- Maxi
Vi arbejder vi med TOPI
På fælles P-møder i 2025, går vi sammen gå på opdagelse i, hvordan vi skaber kvalitet i dagtilbud via pejlemærket fællesskaber, KIDS og Vejle kommunes prioriterede indsatser.
Via faglige oplæg, dialoger mm. reflekterer personalet i fællesskab bl.a. over betydningen af relationer og deres rolle ind i fællesskabet, hvilke rammer der kan være med til at skabe deltagelsesmuligheder for alle ind i fællesskabet og hvordan børn lærer og udvikler sig i de sammenhænge de er i. Vi går på opdagelse i hvilke tegn vi gerne vil se og hvordan vi kan blive endnu bedre til, at skabe rammer der rummer, i målet mod at skabe deltagelsesmulighed for alle.