Årets pejlemærke
Her kan du læse mere om årets pejlemærke 2025
Pejlemærke: Fællesskaber i Galaksen
I forbindelse med implementeringen af den styrkede pædagogiske læreplan har vi i Galaksen identificeret fem pejlemærker, der er centrale i vores pædagogiske arbejde:
- Nysgerrighed
- Robusthed og mod
- Sprog og kommunikation
- Leg og læringsmiljøer
- Fællesskaber
I foråret og sommeren 2025 vil vi have et særligt fokus på fællesskaber som pejlemærke. Vores mål er at understøtte stærke børnefællesskaber, hvor alle børn, uanset deres baggrund og forudsætninger, kan trives og udvikle sig.
Som dagtilbud er vores vigtigste opgave at skabe et inkluderende fællesskab, hvor børnene føler sig som en del af noget større, samtidig med at de kan være sig selv. I fællesskabet kigger vi ikke kun indad på den enkelte, men også udad på hinanden og på de værdier, der binder os sammen. Vi ser mangfoldighed som en styrke, som beriger fællesskabet og hjælper børnene med at forstå og respektere de forskelligheder, de møder i samfundet.
Fællesskaber i Galaksen
Vi tror på, at alle børn har ret til at indgå i trygge og meningsfulde fællesskaber. Vi arbejder ud fra overbevisningen om, at det ikke er børnene, der skal tilpasse sig rammen, men at rammen skal justeres, så den passer til børnenes behov. Dette betyder, at vi altid har fokus på børneinddragelse, venskaber og en nul-tolerance over for mobning. Børnene i Galaksen skal også have lov til at vælge til og fra i den frie leg, hvilket er med til at fremme deres inklusion i fællesskabet.
Inklusion er ikke blot en metode for os, men et menneskesyn. Vi ser børns personlige udvikling som bedst understøttet, når vi tager udgangspunkt i deres egne erfaringer, perspektiver og ønsker. Det betyder, at børneinddragelse altid er en høj prioritet, og at vi som fagprofessionelle har et ansvar for at se, respektere og forstå barnets perspektiv.
Vores arbejde med fællesskaber
I Galaksen arbejder vi målrettet med at skabe og understøtte dynamiske fællesskaber. Dette indebærer, at vi er opmærksomme på de forskellige typer af fællesskaber, både i de store og små grupper, og skaber rammer, der fremmer børns deltagelse.
Vi har også et særligt fokus på overgange, både de formelle, som fra Mini – Midi – Maxi, og de mere uformelle i hverdagen. Dette hjælper os med at sikre, at alle børn føler sig inkluderet, uanset deres udgangspunkt.
Samarbejde og refleksion
I 2025 vil vi fortsætte med at styrke fællesskaberne gennem fælles pædagogiske møder og faglige oplæg, hvor personalet på tværs af stuer og huse går på opdagelse i betydningen af relationer og deres rolle i at skabe deltagelsesmuligheder. Vi vil reflektere over, hvordan vi bedst skaber rammer, der giver alle børn mulighed for at blive set og hørt. Dette arbejde vil være et samarbejde, hvor vi sammen kan omsætte kommunens prioriterede indsatser til konkrete praksisfællesskaber.
Fokus på fællesskaber i foråret og sommeren 2025
I løbet af foråret og sommeren 2025 vil vores pædagogiske projektforløb fokusere på fællesskaber gennem temaet cirkus. Cirkus skaber et kreativt og fantasifuldt rum, hvor børnene kan udforske forskellige roller og samarbejde om at skabe fælles aktiviteter. Det er et projekt, der på mange måder understøtter arbejdet med at skabe inkluderende og dynamiske fællesskaber, hvor børnene lærer at tage ansvar, udtrykke sig og udvikle sig i samarbejde med hinanden