klima og bæredygtighed.
Her kan du læse mere om klima og bæredygtighed i Galaksen - både om vores nuværende indsatser og vores fremtidige mål.
Klima og bæredygtighed i Galaksen
-
Vores mål for klima og bæredygtighed.
Galaksen er en daginstitution beliggende på Nørremarken. Vi huser til dagligt ca. 250 børn og 70 medarbejdere fordelt i fire huse på samme matrikel. Gennem de seneste tre år har vi fået et langt større fokus og bevidsthed på klima og bæredygtighed – både ud fra et samfundsmæssigt perspektiv, men i lige så høj grad ud fra en fagligt og pædagogisk ambition om, at styrke børns fokus på klima og bæredygtighed gennem oplevelser, adfærd, dannelse og fælleskaber, så børnene i Galaksen oplever at de kan handle og sammen gøre en forskel for miljøet.
Målet med nærværende handleplan er, at den er dynamisk og evalueres en gang årligt af Galaksens interne klimagruppe bestående af ledelsesrepræsentanten og tovholderene. Handleplanen har til formål, at skabe struktur og synlighed omkring alle indsatser i Galaksen og dermed understøtte allerede eksisterende tiltag, samt give anledning til nye. Handleplanen er udarbejdet med afsæt i smtte modellen og inddelt i fire underkategorier med hvert deres mål, tiltag, tegn og evaluering.
Bygninger/Inventar:
Galaksen gennemgik i år 2018-2019 en større renovering i tre ud af vores fire bygninger, hvor der blev skiftet til energibesparende vinduer, nyt tag og dermed bedre isolering for at sænke varmeforbruget, samt etableret solcellepaneler på tagene. Dertil har vi i år 2020 fået udskiftet flere toiletter, så de nu har to-skyld og de fleste a institutionens vandhaner nu med sensorer for at sænke vandforbruget. Dertil har vi til alle huse indkøbt juletræer af plastik med LED lys, som dermed kan genanvendes.Køkken og andet:
I vores produktionskøkken i Galaksen har vi det økologiske sølvmærke, hvilket betyder vi anvender mellem 60-90 procent økologiske råvarer. Vi har en ugeligt vegetarisk maddag og har en optagethed af, gennem de nyeste kostråd, at implementere flere bælgfrugter og mindske vores kødforbrug og indtag af animalsk fedt. Der udover arbejder vi målrettet med genanvendelse – både af vores madrester for aktivt at minimere madspil og vores emballage, som fx genanvendelse af vores alubakker.I Galaksen har vi affaldssortering ved to forskellige beholdere ude i husene, samt fire forskellige beholdere i vores køkken og udendørs affaldsstationer.
Legepladsen/kolonihaven/klimahave:
Vi har fem legepladser i Galaksen, samt en kolonihave.Vores legepladser er store og rummelige med masser af almindelig og faste legeredskaber, blandt andet sandkasser (med plastiklegetøj), klatre- og legetårne, gynger, rutsjebaner, snorretoppe, legehuse og karruseller. Alle har de seneste to år fået opdateringer og alle lavet af naturlige træmaterialer. Vi har genbrugt det som kan, som fx en ældre rutsjebane blev genbrugt i et nyt legetårn. Rundt på legepladsen har vi blomsterkasser, kupperet terræn, få vilde bede, vandleg, bålsteder og buske/krat. Men vi ønsker os mere vildt natur og ”naturlige” legeredskaber på vores legepladser. Vi oplever, at de faste legeredskaber ligeledes fastlåser til bestemte lege – derfor ønsker vi at bringe naturen ind i form af vild græs, træstammer og sten hvor vi kan gå på opdagelse – både for at øge biodiversiteten, men ligeledes for at styrke børns fantasi, nysgerrighed og grønne dannelse.
I vores kolonihave har vi urtehave, bærbuske og frugttræer. Vi har højt vildt græs og klippegræs, gravhul til at finde orm, vildt blomsterbed, kompost, fuglekasser, buskaser og krat, insekthoteller, bålplads, pilehytter og tunnel, vandleg med træ og flasker, vægte og vandleg, målebånd, naturbøger, sandkasser og insektplancher. Vores kolonihave er vores klimahave.
Med vores kolonihave/klimahave ønsker vi at øge biodiversiteten og samtidig fremme børnenes bevidsthed og handlekompetencer i relation til den grønne omstilling. Vi inddrager aktivt børnene både i etableringen, vedligeholdelsen og anvendelse af alle tiltag i vores klimahave. Vi ønsker, at børnene i en rolle som Galaksens klimaambassadører og dermed inspirere deres forældre i forhold til etablering af lignende tiltag i hjemmet.
Læringsmiljøer og pædagogiske tiltag:
I Galaksen har vi to-fire pædagogiske projektforløb årligt. Vores seneste tre pædagogiske projektforløb har alle taget afsæt i klima og bæredygtighed.I foråret 2021 tog vi med afsæt i Vejle kommunes spotlight tema ”hjulene ruller” fat på et overordnet tema omkring, at opholde sig som barn i trafikken – enten på gåben eller med cyklen. Peter pedal blev front figuren i dette forløb og vores fællessang var ”hjulene på bussen”. Hele projektperioden blev der lavet cykelbaner ude og inde med vaskehaller og værksteder, øvet færdselsregler og lavet eget lysregulering, lavet cykelbingo, cykelkørerkort, dekoreret et tandhjul og gået/cyklet (ladcykel) mange ture ude i trafikken og meget mere. Dette med et fagligt fokus på, at øge børnenes bevidsthed om cyklen kan og deres motivation for at cykle mere.
I efteråret 2021 blev teamet i vores pædagogiske projektforløb ”genbrug og genanvendelse” – igen ud fra overordnet tema ”hjulene ruller”. Her opfandt vi vores egen ”hr. Jord”, som fik dårlig mave af alt det skrald han blev fyldt med – til gengæld var han glad og frisk, når han ikke fik skrald. I hele Galaksen blev der lavet skulpturer af skrald som blev vist til en fælles fernisering for vores forældre. I forløbet blev der samlet skrald, lavet legetøj af genbrugsmaterialer, sorteret affald, lavet kunst af naturens materialer og lavet mad af vores madrester og meget mere.
I 2022 er foråret pædagogiske projekt ”natur, klima og bæredygtighed”. Her er der fokus på, det som nærværende handleplan netop understøtter, at vi ønsker at bringe naturen tilbage på legepladserne, så vi både lader naturens materialer være børnenes primære legeredskaber, får mere aktivt dyreliv på legepladserne i form af insekthoteller, vilde blomster, træstubbe mm og dermed gøre børnenes ”grønne” dannelse til både mere naturligt og tilgængeligt i hverdagen. I dette projekt skal alle huse bygge et insekthotel af naturens egne materialer, så vi har et på hver legeplads, samt plante pralebønner i et syltetøjsglas, så vi sammen med børnene kan følge processen. Dette kan udvides, så man kan lade nogle stå i lys, mørke mm og undersøge eventuelle forskelle. Der udover er det lavet et idekatalog som inspiration med masser af klima og bæredygtige aktiviteter i naturen.
Hertil havde vi i marts måned besøg af konsulenter i projektforløbet ”hjulene ruller” som kom forbi en eftermiddag i Galaksen og havde et forløb med vores ældste børn. Her hørte vi historien om cykelmyggen Egon, lærte om dele på cyklen og var ude at cykle en tur – mens vi øvede os i at holde ved fodgængerovergang og holde for rødt.
Hvert år til vores bedsteforældredag i maj måned opfordrer vi alle til at medbringe en blomst, som skal plantes i vores plantekasser rundt på legepladserne. I år har vi opfordret til, at man ligeledes kan medbringe urter, buske, frugtplaner mm til vores plantekasser, så der bliver mere permanente bevoksninger.
Generelt i Galaksen arbejder vi meget målrettet med at inddrage børn og deres forældre i vores grønne dagsorden. Forældrene inddrages gennem dialoger, forældreaftner og vores digitale platform aula – både som en information om vores temaer, hvis de har noget hjemme vi kan bruge i Galaksen, som en del af vores projekter, til vores ferniseringer eller lignede, hvor vi viser alle vores projekter frem. Som et nyt kommende tiltag, vil vores interne klimagruppe have en stand til vores årlige sommerfest, hvor forældrene sammen med børnene kan lave en klima og bærdygtigt aktivitet. Og inddragelse er nøgleordet særligt med vores børn. De inddrages i alle processer med at så, høste, tilberede og spise vores urter, frugter og grønt, de inddrages i at samle skrald og affaldssortere, de inddrages i at genanvende og genbruge ting/materialer og gøre dem til noget nyt - alt sammen for at opnå ejerskab, motivation og handlekraft i vores ambition om en mere ”grøn” dannelse af alle børn, så vi sammen løfter i flok.
Og vi oplever en læring og udvikling hos børnene gennem de tiltag som indtil nu har været etableret. Et eksempel herpå er, når børnene skal på skraldetur og en dreng på 4 år højt beder de forbipasserende, at samle deres affald op. Da en forbipasserende ikke handler som drengen ønsker, kigger han på sin pædagog og siger højt ”han er godt nok et skovsvin”.
Afslutningsvis kan det nævnes, at vi i Galaksen har det grønne spirer flag.
Vores mål:Vi ønsker at styrke børns fokus på klima og bæredygtighed gennem adfærd, dannelse, oplevelser og fællesskaber.
Give børn en oplevelse af, at de kan handle og i fælleskab gøre en forskel.
At synliggøre og motivere børn og medarbejdere til at være klimaambassadører i og uden for Galaksen.
Generelt øge børnenes viden og kendskab til naturen og hvad den indeholder og kan.
Generelt øge børnenes viden og kendskab til det vi ser og møder i naturen – både dyr, blomster, træer mm.
Vi har netop haft tre medarbejdere og en teknisk servicemedarbejder på kursus i "den vilde legeplads".